Een dag

Hoe ziet een dag bij mij eruit?

Niet elke dag ziet er hetzelfde uit, omdat ik uiteraard rekening moet houden met de leeftijd van de kinderen die er op een bepaalde dag zijn. Elk kind krijgt aandacht op de manier die bij zijn of haar ontwikkelingsniveau past. Een baby kan meer dan één keer per dag slapen, terwijl iets oudere kinderen één keer per dag slapen. Maar structuur en ritme zijn belangrijk voor kinderen om zich vertrouwd en veilig te voelen. Een dag verloopt ongeveer als volgt.

Binnen druppelen

Om 8 uur (en soms eerder) komt het eerste kind binnen en tegen 9 uur zijn ze er allemaal. Voor de wat oudere kinderen is het binnenkomen een spelletje: op de deur bonzen, kiekeboe door de brievenbus. Bij elk kind maak ik even een praatje met de ouder om te weten hoe de nacht is geweest en of er nog bijzonderheden zijn. Ondertussen gaan de jas en de schoenen uit, worden de kinderen geknuffeld en gaan ze al gauw lekker hun eigen gangetje. De eerste paar keer vraagt dit nog wel wat extra aandacht, gaat het kind mee naar het raam om te zwaaien en moet er wat getroost worden. Maar na een paar keer vinden de kinderen het prima als papa of mama vertrekken.

Bewegen en muziek

Dan, vanaf 9 uur, gaan we iets doen met bewegen, vaak ook met muziek. Dat kan dansen zijn, maar ook springen met mijn hulp of koppeltje duikelen op een matras, afhankelijk van wat de aanwezige kinderen al kunnen. Soms hebben ze hun eigen fantasie: een leeuw die de anderen achtervolgt bijvoorbeeld. De allerkleinsten kunnen nog niet meedoen, maar hebben er wel veel plezier in en bewegen op hun eigen manier mee. Na een minuut of 20 gaan we over op iets rustigers, spelen met duplo, puzzelen, kleuren, tekenen etc.. Met de kleintjes doe ik spelletjes op hun manier.

Fruit

Om 10 uur gaan we met zijn allen aan tafel om fruit te eten. Dat hebben de ouders mee gegeven en ik zorg dat het in stukjes op hun bord ligt. De allerkleinsten krijgen hun fruithapje.

Ontdekken

Daarna gaan we aan het ontdekken. Als het weer goed is, gaan we vaak naar buiten en dan zien en doen we van alles. Gelukkig hebben we speelgelegenheid in de tuin en goede speelplaatsen in de buurt die ook spannende plekken hebben om te verkennen. En natuurlijk zijn er dan bloemetjes, vogels, vlinders, poezen of andere dieren om te zien. Spelenderwijs leren ze ook ontdekken wat ze met hun lichaam kunnen: klimmen, schommelen, rondjes hollen, spelen met een bal etc.. Spelen met zand is uiteraard ook heel leuk! Als er een baby bij is heeft die het ook prima naar de zin, maar die valt ook wel eens in slaap. Met minder goed weer gaan we spelenderwijs binnen nieuwe dingen leren. Dat kan met voorlezen, met het keukentje (ze willen graag “koken”), met autootjes, met poppen, met de treinrails, duplo of iets anders. Ze leren ook om zelf aan te geven wat ze willen en hoe ze met elkaar omgaan (samen spelen, samen delen). En tussendoor moet er altijd wel even gehold of gesprongen worden, de energie moet er wel uit.

 

Lunch

Voor de lunch gaan we weer met zijn allen aan tafel. Ook nu eten de kinderen wat hun ouders hebben meegegeven. Zo nodig heb ik altijd wel iets extra in huis. Er mag geen speelgoed mee aan tafel: we zijn nu aan het eten!

Slapen en spelen

Na de lunch spelen we nog even en dan gaan de meesten wel een poos slapen. Ik breng ze één voor één naar bed. Daarvoor heb ik genoeg bedjes op twee slaapkamers. Natuurlijk slapen ze niet allemaal even lang. Als de kinderen wakker worden, gaan ze weer aan het spelen en ontdekken.

 

Drinken en hapjes

De kinderen hebben allemaal hun eigen drinkbeker met water voor als ze dorst hebben. Sommigen hebben ook eigen drinken mee, bijvoorbeeld melk. Als ze uit bed komen krijgen ze nog een hapje dat de ouders hebben meegegeven.

Ophalen

Vanaf een uur of vijf komen de ouders de kinderen ophalen. Dat is een gezellige bedoening waarbij ouders vaak ook met elkaar kletsen. Ik vertel de ouders hoe de dag verlopen is en hoe het met hun kind ging.